tisdag, februari 09, 2010

ålder är bara en siffra

.

De senaste dagarna har jag tänkt en massa på en sak.
xDet finns ju sådana extrema normer om att det är fel att vara tillsammans eller ens ha sex med någon som är ganska mycket äldre eller mycket yngre än en själv. Men finns det någon gräns för vänskap - ifall det finns en gräns då åldersgränser kan bli farligt i vänskap.
xxHur mycket påverkar man varandra egentligen, drar den yngre ner den äldre till en barnsligare nivår, eller drar den äldre upp den yngre till en mer mogen nivå?

Jag vet inte riktigt vad jag tror själv.
xDet ända som jag faktiskt vet säkert är att jag själv ofta haft äldre vänner. Min bästa vän är 3 år äldre än mig, och jag har kännt henne sen jag var 3 år gammal, då var hon 6. Hon har aldrig varit farlig för mig, tvärtom har hon varit en underbar förebild. Bara en sådan liten sak som när man kommer in i puberteten, jag hade fått höra om alla förändringar man går igenom av henne, så därför kom ingenting som en chock för mig.
xx Så genom hela mitt liv har jag haft vänner som är äldre än mig, allt från ett år till tre år. Har inget minne av att jag haft någon äldre nära vän, men de där få åren gör väldigt mycket under barndom/ungdomen. Och det har bara gjort mig gott. Självklart att det är tråkigt att vara yngre i vissa tillfällen, som t.ex. när kompisarna ska på uteställen eller liknande. Men det är sådant som inte märkts förren nu i äldre delen av tonåren.
xxxI många fall tror jag att föräldrar kan vara lite oroliga när deras barn umgås med äldre vänner, jag hade varit det och jag förstår. För jag blir orolig bara jag vet att min lillebror umgås med någon jag känner dåliga vibbar från. Och mina föräldrar har säkert varit oroliga ibland. Men samtidigt vet jag att de litat på mitt omdöme och jag har alltid sett till att de får träffa mina vänner - oavsett ålder. Just för att unvika så mycket oro så möjligt.

Men, hur känns det att vara den äldre vännen?
xJag har varit en storasyster i hela mitt liv. Eller ja, sen jag var 3 ½. Och i relationerna där jag är den äldre så känner jag mig lite som en storasyster igen. Jag har en del yngre vänner; speciellt en utav mina bästa vänner - Beatrix. Jag känner att jag har ett viss ansvar för henne. Som t.ex. i somras när vi åkte till Kristianstad och var på Tivolirock under hela dagen. Ifall något hänt henne skulle det ansvaret ligga på mig, jag vet att jag hade känt så för jag är så överbeskyddande.
xxMånga undrar ifall det inte är tråkigt att ha yngre vänner, som inte kan följa med ut ifall man ska på krogrunda eller något annat där det finns en 18års gräns t.ex. Och jo, visst, klart att det är tråkigt, men det är inte direkt någonting som man kan göra något åt. Det är där man har lite äldre vänner, dem kan följa med. Men jag försöker att inte springa runt när jag vet att t.ex. Bea inte har något speciellt att göra. För hon är en av mina bästa vänner, jag hittar hellre på någonting tillsammans med henne än att springa ute på krogen - för sprit och liknande har aldrig lockat mig speciellt mycket.

xxxSå, är inte ålder bara en siffra ifall man hanterar det rätt? Finns det en gräns i vänskap? I ålder överhuvudtaget? Jag vill inte uttala mig om det, men som alltid annars så vill jag väcka tankar hos folk som läser det jag skriver.

Inga kommentarer: