lördag, augusti 14, 2010

framtiden

När vi var små frågade folk alltid vad vi ville bli när vi blev stora.
Dem vuxna fick alltid liknande svar: brandman, läkare eller som jag själv sa; veterinär. Några år gick, vi blev äldre och äldre människor frågade oss igen: Vad vill du bli när du blir stor? Denna gången fick dem svar som rockstjärna, fotbollsstjärna eller som jag själv sa; journalist.

Iår tog jag studenten.
Det är två månader sen och jag vet fortfarande inte vad jag vill bli. Folk frågar mig fortfarande vad jag vill bli när jag blir stor. Och nu vill dem ha ett seriöst svar. Jag har inget hundraprocentigt svar. För helt ärligt vet jag inte vad jag vill bli.

Det är inte tiden i mitt liv där jag ska behöva bestämma det.
Tiden då jag ska ta snabba och hårda beslut. Det är nu jag ska kunna göra alla misstag att lära mig från. Det är nu jag ska kunna ta ett jobb bara för det låter skoj. Jag behöver inte se mig själv jobba på samma jobb om ett år ens. Det kan vara en impulsgrej. Jag ska ha chansen att ändra åsikt om saker, om och om igen. Saker är inte permanenta, skulle det vara så att jag inte trivs på McDonalds om jag nu skulle få jobbet jag sökt där så är det bara att börja leta efter något nytt. Hitta något som talar till mig, göra något som jag känner att jag är grym på.

Vi som är nytagna studenter måste få chansen att göra misstag, att få välja och vraka bland vad vi vill göra. Vi måste få drömma och sätta upp omöjliga mål. Vi måste få sitta och inte göra någonting vissa dagar för att känna att vi verkligen gör någonting grymt eller något rent misslyckat den dagen vi försöker oss på något.

Ifall vi får chansen att göra alla dessa misstag nu, om vi får chansen att ändra åsikt om saker och ting en miljon gånger nu - så kommer vi veta vad vi vill bli nästa gång ni frågar vad vi vill bli när vi blir stora. Vi kommer inte gissa eller ge er något omöjligt svar. Vi kommer veta vad vi är kapabla till, veta vad vi är bra på och vi kommer veta vem vi själva är.

Vi kommer veta vår plats på jorden och vad vi vill åstadkomma med våra liv.

2 kommentarer:

Indiana sa...

Jag håller med dig! Jag känner likadant trots att det är ett antal år sedan jag borde tagit studenten. Men jag går "gymnasiet" nu istället, efter en massa olika saker jag provat på under de år jag inte gick i skolan. Jag vet inte heller vad jag vill bli än.. Men antar att jag kommer veta det när jag fått jobba på lite olika ställen.
En mycket bra text!
Du är bra på att skriva :)

Christina sa...

Hej kusin :)Jag tror att det hör till att få prova sig fram. Om något man valt inte passar alls ska man se det som en positiv erfarenhet (inte ett misslyckande). Tror det är bra att byta karriär någon gång i livet, då utvecklas man.Ibland när vi "vuxna" frågar betyder det bara att vi är intresserade av hur ni ser på livet just nu. Vi har också varit unga och vet hur tufft det är med alla beslut. Det viktigaste är att man kämpar på och gör sitt bästa, att man tar sig tid att ha roligt och kopplar av ibland..vi är ju trots allt inte mer än människor, eller hur :)ha det gott och var rädd om dig!