onsdag, januari 26, 2011

tell the devil I said "hey" when you get back to where you're from

Senaste tiden har jag tänkt väldigt mycket på vänskap.
Vad är det egentligen? Hur fungerar det? När är någon en riktig vän? Är det en världslig sak eller en individuell sak - vad som är en vän och inte menar jag? Anledningen att jag börjat tänka på det är för jag varit i många olika situationer senaste tiden, och nu pratar vi månader.

För mig är vänskap när man kan prata om allt.
Man kan skratta åt och med varandra på samma gång. Man kan finnas där när livet faller i bitar. Man kan säga helt ärligt vad man tycker om saker och ting till varandra. Man ska lita på en person som man kallar sin vän till en så pass hög nivå att man skulle kunna lägga ens eget liv i händerna på vännen utan att vara orolig. Man kan ha ett mega stort bråk och sen skratta åt det. Man behöver inte prata var eviga dag för att behålla vänskapen - även om det är ett stort plus ifall man hör av varandra. Men man kan vara ifrån varandra utan att det blir stelt.
xxxVänskap för mig är inte en stor sak, utan det är flera tusentals små saker. I min värld är det vännen som man vet att man kan ringa mitt i natten som räknas. Den som ska upp tidigt på morgonen men ändå ger sin vän tid ifall han eller hon behöver det. Det är vännen som kan tyda vad du menar genom en blick eller bara några få ord. Det är personen som du har interna skämt med - som är roliga inte bara en, två, tre gånger, utan varje gång. Det är vännen som kan låten i ditt hjärta och som kan sjunga den för dig när du glömt orden - med andra ord någon som känner dig så väl att dem kan förklara varje liten del av dig när du själv glömmer bort dem.

Men, vad definerar egentligen en vän?
Är det tiden man känt dem? Vad man gör för varandra? Vad händer när man känt en människa hela livet och vännen plötsligt blir en främling? När man inte räknas för personen längre, trots att man varit den bästa i personens värld i så otroligt många år. När andra räknas som vänner för personen men du själv blir glömd?

För att vara helt ärlig vet jag inte vad som händer.
Varför man glöms bort och inte existerar mer.
Varför personen slutar tänka på en?

Så jag antar att vänskap är en individuell sak.
För det vi två hade var något jag kallade vänskap, men inte nu längre. Jag vet inte vad jag gjorde fel men något är det för jag räknas inte längre. Och det är synd, för vi hade en vänskap som jag trodde skulle finnas där hela livet. Genom bröllop, barn, födelsedagar, varje liten del i det vuxna livet tills vi var så gamla att vi bara satt och prata om alla minnen.

2 kommentarer:

E. sa...

Du kanske borde tänka på hur du själv behandlar vänner? Dubbelmoral?!

Mamz sa...

Du, gumsan, vissa saker ska man varken ödsla tid eller ork på.

Var dig själv och gå genom livet stolt och stark!
Höj huvudet och bestäm dig för att satsa på den/de personer som gör dig glad och fylld av positiv energi!

Lägg inte ner din egen energi på personer som söker den sortens bekräftelse som inte är din uppgift att fylla.
De är bara "energitjuvar" som man blir trött av...

*Kram*