måndag, juli 25, 2011

some people are only alive because it is illegal to kill

Anders Behring Breivik har tydligen lyckats hitta en advokat.
För mig är det helt ofattbart att det finns en människa med ett slående hjärta i kroppen som vill försvara det här kräket. Advokaten Geir Lippestad är den person som tänker stå i en rättssal och försvara den norske massmördaren. Jag undrar varför den här människan ställer upp på att försvara och hjälpa honom. Anders Behring Breivik har redan erkänt vad han gjort och han förtjänar värsta tänkbara straff..

Jag vet att varje människa har rätt till en advokat.
Jag vet det och det är otroligt bra och viktigt att alla har rätt till det. Men det jag inte förstår är att där faktiskt finns människor som tar dessa fallen. Människor som försvarar och skyddar våldtäktsmän och mördare - vilket är de värsta brott folk kan begå i mina ögon. Att en människa kan stå och försvara t.ex. en man som förgripit sig på x antal barn är i min värld helt omöjligt att förstå. Då kan ni tänka er hur oförståeligt det är för mig att man väljer att ställer sig upp i en rättssal och gör samma sak för en person som suttit och planlagt ett helt terrordåd i centrala Oslo och som skjutit ihjäl över 80 ungdomar hejvilt på en ö. Speciellt när personen i fråga redan erkänt vad han gjort.

Så varför ställer advokaten upp?
Min första tanke är att det är för pengarna som finns i det. Och det äcklar mig något så jävulskt att en människa kan sitta och se det här på nyheterna och läsa om det i tidningarna och fortfarande ställa sig bredvid ett sådant kräk för att försvara det han gjort. Att se hur förstört området där bomben smällde är, se hur centrala Oslo förvandlades till något som liknar en krigszon på bara några sekunder. Att läsa historier skrivna om ungdomar som var på ön, som berättar hur de simmade flera kilometer till fastlandet, hur de fick spela döda när massmördaren var i närheten och hur de såg sina vänner bli skjutna framför ögonen på dem.

Hur kan man, som en människa, se och läsa allt det här och fortfarande vilja ställa sig i en rättssal för att hjälpa en person(?) som Anders Behring Breivik till ett mildare straff. Jag skulle inte för några pengar i världen ens visa mig i samma rättssal som honom utan att spotta honom i ansiktet ett flertal gånger, samtidigt som jag skulle vädja till domarn att ge honom exakt samma öde som han ansåg sig ha rätt att ge till 93 personer i fredags: döden.

Inga kommentarer: