måndag, september 12, 2011

självförtroende och självkänsla är två skilda saker

Jag satt och tänkte en hel del ikväll efter att ha läst en intervju.
Intervjun var med en av mina favoritbloggare: Egoina. I intervjun sa hon just den här meningen som jag har som rubrik: "självförtroende och självkänsla är två skilda saker". Jag började tänka på det och insåg att det stämmer väldigt mycket. För helt ärligt så mår man inte bäst alla dagar, man tror inte på sig själv och orkar inte vissa saker för man helt enkelt inte orkar bara. Och det kan vara på detta sätt utan att vi vet varför, man har en dålig dag bara och då är självförtroendet på noll.

Jag tror det som kontrollerar självförtroendet till störst del är vårt yttre.
Hur vi ser på oss själva, vad vi tycker om det vi ser hos oss men även vad vi anser oss själva vara kapabla att klara av. T.ex. om man har ett munsår som är det första man ser när man ser sig i spegeln - det kan förstöra hela ens dag. En finne, ifall sminkningen inte blir bra, ifall kläderna inte sitter så bra som vi antog att dem skulle göra o.s.v. Det kan bero på en bad-hair-day, att magen putar eller har man bara en "ful-dag". Då är det jävligt svårt att ha ett högt självförtroende. Det kan även handla om att man har ett prov man måste klara av, men som man känner att man inte riktigt kommar klara av för man inte pluggat så mycket som man borde, då är självförtroendet lägre - för vi intalar oss att vi inte är tillräckligt bra.

Självkänslan däremot - den handlar om det inre.
Hur väl man känner sig själv och hur man tänker på sig själv, men jag tror att ens yttre kan boosta här också. Även om allt det där ytliga kan suga så vet du, innerst inne, att det där munsåret eller den där finnen bara är tillfällig - och utan den hade du kickat äss och vart skitsnygg. Du vet om att sminkningen inte blir perfekt alltid och att man inte alltid väljer kläder som sitter som en smäck på kroppen - det är bara en vanlig vardag. Håret kan inte vara perfekt varje dag och "ful-dagar" existerar. Det vet man om - och egentligen är dem inte sådär hemska som dem verkar.

xxxFör helt ärligt så vet man ju själv om, innerst inne, att man är en sjukt bra människa. Man ser bra ut och man är värd det bästa. Det borde varje människa tycka om sig själv. Varje människa borde veta att hon duger, speciellt alla dem tjejerna som tror att dem är mindre värda ifall vågen visar några siffror högre än vad man önskat, se det positivt istället. Där är bara ännu mer att älska av en helt underbar människa. Du duger precis som du är - och ingen annan ska någonsin få säga något annat. Det är du och din självkänsla som definerar hur bra du är - och ifall jag ska få säga mitt så är du bäst på precis ditt sätt och duger på alla sätt som bara går!

Så varje dag under den kommande veckan, precis när du gått upp ur sängen: ställ dig framför spegeln och nämn tre saker du älskar hos dig själv. Försök variera och säg olika saker varje dag, men ifall det finns något du verkligen är nöjd med - så upprepa den saken! Ifall du har en blogg kan du ju skriva det i bloggen - jag ska göra det ifall jag kommer ihåg det. Ibland får man egoboosta sig själv lite!

Inga kommentarer: