söndag, november 13, 2011

friendship isn't a big thing - it's a million little things.

Jag har tänkt på det här med vänner.
Hur det fungerar och vad vänskap är. Ifall man har olika vänskaper som man behandlar på olika sätt. Ifall ett sätt att behandla vissa vänner inte fungerar på andra vänner. Och hur drar man dem gränserna?

Den senaste tiden har jag varit väldigt upptagen.
Jag har haft skola och två jobb som jag försöker lappa ihopa. Där mellan ska jag först och främst ha tid till min familj och sen kommer mina vänner. Så mina vänner har hamnat i kläm med allt det där andra. Jag har försökt hålla så god kontakt så möjligt men det fungerar inte alltid, och jag har märkt att jag har olika vänskaper med olika personer. Jag skulle vilja dela in dem i grupper.
  1. Dem som vill höras varje dag: Det finns dem vännerna om jag känner vill prata med mig varje dag och träffas så mycket så möjligt. Det är väldigt svårt att få in dem i mitt livs-schema just nu eftersom jag inte alltid har tid att ge nu för tiden.
  2. Dem som jag knappt hör ifrån: Det finns även dem vännerna som slutar höra av sig när de märker att jag inte gör det på ett tag. Det kan vara skönt att känna att man inte behöver höra av sig till en del av vännerna. Men sen finns där konsekvenser med dessa människorna också. Skriver mer om det senare i inlägget.
  3. Dem jag träffar genom skola och jobb: Där finns vänner som jag har en mer vardaglig kontakt med då dem finns i mitt vardagsliv. Dessa människor har jag alltid en kontakt med vilket kan få mina övriga vänner att känna sig bortglömda - vilket jag inte vill! Men dessa människor är också dem som jag har närmast mig just nu.
Så där finns olika grupper, som man behandlar olika.
Dem som vill höras varje dag är människor som gör mig glad. Människor som försöker att hålla kontakt även ifall vi just nu i denna åldern balanserar mellan ungdoms och vuxenliv. Det krävs vilja för att hålla fast i vissa kontakter, och de vännerna som hör av sig mitt i all stress är människor som har den viljan för mig.

Sen finns där de som man knappt hör från längre: antingen är det människor som själva har ett upptaget liv, eller är det människor som helt enkelt slutat bry sig, människor som inte ser någon nytta i relationen längre. Och där finns konsekvenser när man inte hörs så ofta. Ifall man har ett starkt band och en tillit till personen så vet man att vännen kommer finnas där när man har tid, man vet att personen förstår att man har ett hektiskt liv ifall man har berättat om det Men där finns dem vännerna som man trodde man hade starka band till men som ändå tror att man glömt dem och satt dem långt bak på listan av prioriteringar - även om fallet aldrig varit så. Men vissa människor gillar att dra sina egna slutsatser, så jag tänker låta dem personerna göra det.

Dem vännerna som jag träffar vardagligen är vänner som varje dag får större plats i mitt hjärta. Dem går igenom det här stressiga livet med en och finns där när man vill prata, och det är så otroligt skönt att veta att jag hittat fler vänner som ger lycka varje dag.

Men det är inte bara dessa grupper som är olika.
Man har olika relationer till varje enskild individ. Som t.ex. har jag vänner som jag hörs med varje dag, som jag försöker klämma in tid med att ses, även om det bara är en liten stund. Medans jag samtidigt har vänner som jag inte hör av på en vecka men när vi väl pratar kan vi prata i över en timme! Man behöver ha den variationen i sitt sociala liv för att klara av det.
Tänk bara ifall alla hade krävt tid från en, jämt och ständigt. Varje dag. Vi hade gått under ifall vi skulle trycka in hela vårt sociala liv tillsammans med jobb, skola och andra aktiviteter under en vecka. Ingen klarar av det, jag hade inte klarat av det.

Inga kommentarer: