torsdag, juni 21, 2012

svar på frågor om min utbildning!

Fick nyligen en kommentar med en hel del frågor om högskolan och förskollärarprogrammet. Här kommer mailet och svaren på dina frågor Lina!

"Hej!

Jag har läst om att du studerar till förskollärare. Jag har sökt in till förskollärarutbildningen på Malmö högskola i höst. Jag skulle bli väldigt glad om du skulle kunna svara på några frågor här om utbildningen för jag är väldigt nyfiken på hur ni har det på utbildningen.

1. Hur mycket brukar du plugga hemma? Ungefär många timmar om dagen?
Det är väldigt olika då utbildningen går i perioder typ. Ibland har vi jätte mycket och ibland ingenting. Jag går på alla föreläsningar där de tar upp en hel del information från böckerna som är viktig och därför pluggar jag inte lika mycket hemma. Men inför en tenta eller annan examination sitter man med näsan i böcker 4-8h om dagen, beroende på hur lättlärd man är.

2. Hur långt tid brukar det ta tills man kommer in i högskoleutbildningen, alltså tills man lär sig hur allt går till i högskola med tentor osv.
Det går hyfsat fort men det är lättast tillsammans med någon annan. Ifall du vill ha lite guide osv är det bara att maila mig så kan vi ses på skolan ifall du kommer in: sandra-olss0n@hotmail.com, så tveka inte att höra av dig, hjälper gärna till. Är faktiskt fadder till hösten så kommer du in ses vi säkert på insparken!

3. Är det så att man knappt har någon fritid så att man hela tiden måste plugga och plugga eller finns det även tid till att ta det lungt och göra något annat?
Jag har massor med fritid, men det beror så mycket på hur lätt man lär sig. Jag har t.ex två extra jobb och hinner både träna och träffa vänner samtidigt som jag sköter plugget!

4. Är det väldigt stressigt i förskollärarutbildningen?
Det är ganska lugnt, iallafall första året, har ingen aning om hur det går till hösten men det ska bli skoj att se! Läser du vidare här lär du få ta del i hur det går! Haha!

5. Vad skulle du säga, tycker du att utbildningen är lätt, svår..?
Än så länge är den ganska lätt. Jag tycker det är mer roligt än svårt. Och när något är roligt blir det ju faktiskt lättare! Så har du intresse för det är det inte jobbigt! Man kämpar liksom mer!

6. Hur är lärarna där? Är de väldigt stränga?
Dem är bra. Vissa bättre än andra men du märker knappt av lärarna. Du lyssnar på dem på föreläsningar, träffar en basgruppsledare ibland som håller i seminarium och sen på examinationerna. Det är ofta olika lärare med så det är inte som i grundskolan och gymnasiet!

7. Hur många är ni i klassen och trivs ni bra i klassen?
Allt som allt på utbildningen är vi 250 personer men uppdelade i mindre klasser på 20-25 studenter. Jag trivs jättebra i klassen!

8. Vad har ni mest för typer av arbetssätt i förskollärarutbildningen? Är det grupparbeten, hemtentor, saltentor osv?
Det är ganska blandat. Hittills har vi haft en hemtenta, en salstenta och en hel del grupparbeten men även vanliga paper som ska lämnas in på x antal sidor!

9. Jag vet att scheman ser olika ut men kan ni säga ungefär hur brukar schemat vara, hur länge är ni i skolan?
2-3 dagar i veckan mellan 2-4h ungefär. Plus minus noll.

10. Har man tid till att även jobba lite extra då och då utan att det ska påverka studieresultaten?
Som jag tidigare nämnt, jag har två extrajobb och klarar mig fint. Men det beror så mycket på hur man är som student.

Tack på förhand! :)

Mvh Lina

Har du fler frågor så är det bara att maila (sandra-olss0n@hotmail.com). Svarar gärna på mer frågor om där är mer du undrar. Men maila det är lättare än bloggkontakt! Hoppas du ser mitt svar, jag hittade ingen mail till dig så jag kunde maila dig direkt!

Håller tummarna för att du kommer in så kanske vi ses i korridorerna på stora högskolan!

Inga kommentarer: